شهروندان گرامي * توصيه هاي حفاظتي را با دقت و ظرافت عمل نماييد
ما در دنياي پرآشوبي زندگي مي كنيم. حفظ امنيت خويشتن و اجتناب از آسيب براي هر فردي قابل تصور است. گاهي حتي محتاط ترين و به لحاظ امنيتي آگاه ترين افراد، دچار آسيب هاي امنيتي مي شوند. گر چه امنيت تضمين شدني نيست ولي به طور خارق العاده اي قابل افزايش است. همه دستگاه هاي امنيتي كشور از جمله كاركنان وزارت اطلاعات، براي حفظ امنيت ملي، بطور شبانه روزي در حال تلاش هستند. اما اين ميسر نخواهد شد مگر اين كه هر يك از شهروندان عزيز ايراني، نسبت به امنيت خود و ساير همنوعان احساس مسئوليت و تلاش نمايند. براي اين مقصود، هر شخص بايد براي افزايش ايمني خود، قواعد مربوط به امنيت فردي را بياموزد. آشنايي هر يك از ما با برخي اقدامات خود حفاظتي، اولين گام براي دفاع و حفاظت شخصي در مقابل خطرات غيرقابل پيش بيني است.
توصيه هاي حفاظتي در محل سكونت و كار:
1-هرگز نسبت به آن چه كه در اطراف شما رخ مي دهد، بي اعتنا نباشيد.
2- هرگز نسبت به حضور نيروهاي خدماتي در محيط زندگي به صورت ناخواسته بي تفاوت نباشيد.
3- هرگز فرزندان خردسالتان را حتي لحظه اي در كوچه يا ورودي منزل براي بازي يا هر دليل ديگر، تنها نگذاريد. كوچك ترين فرصت مي تواند احتمال آسيب رساندن افراد شياد و آدم ربا را به شما افزايش دهد.
4- هرگز افراد دوره گرد و ناشناس نظير كارگر، فروشنده سيار و ... با منظورهاي مختلف به منزل خود راه ندهيد. دشمن به منظور جمع آوري اطلاعات با پوششهاي مختلف كارگري، در اطراف محيط زندگي شما حضور پيدا كرده تا با اين پوشش به داخل منزل شما ورود نمايد.
5- هرگز نسبت به پارك طولاني مدت اتومبيلهاي متفرقه در اطراف محيط كار يا زندگي خود بي تفاوت نباشيد. اتومبيلهايي كه بهصورت طولاني و نامعلومي در اطراف محل كار شما پارك شده باشند، ميتوانند متعلق به يك گروه متخلف، سارق يا حتي جنايت كار باشد.
6- هرگز كليدهاي محل كار، منزل، خودرو و ساير اماكن خود را در اختيار افرادي كه اطمينان قطعي از او نداريد، قرار ندهيد (حتي نزديكترين افراد).
قرار دادن كليد در اختيار ديگران حتي براي يك لحظه امكان قالب گيري و ساخت كليد يدكي را براي آنها فراهم ميسازد.
7- هرگز جهت تعويض يا تعمير قفلهاي محيط زندگي و كار خود، از افراد متفرقه استفاده ننمائيد.
استفاده از افراد متفرقه جهت تعمير قفلهاي يك محيط ميتواند عواقب جبران ناپذيري در پي داشته باشد. زيرا اينگونه افراد مهارت خاصي در باز كردن قفلها داشته و بهراحتي ميتوانند نمونههايي از كليدها براي خود تهيه نمايند. تعويض مغزي داخل قفل كار چندان پيچيده اي نيست، سعي نماييد خودتان آن را تعويض نموده و يا به افراد مطمئن بسپاريد.
8- هرگز محيط كار و زندگي خود را بدون اطمينان از قفل بودن دربها، رها نكنيد.
9 -هرگز از وسايل ايمني محيط زندگي و كار خود غافل نشويد.
هميشه نسبت به سيستمهاي ايمني منزل و محيط كار خود مانند (سيستمهاي اطفاي حريق، سنسورها، راههاي اضطراري و .... ) توجه داشته باشيد تا خداي ناكرده دچار عواقب آن نگرديد.
توصيه هاي حفاظتي در رابطه با همسايگان:
يكي از روش هاي ساده و بسيار خوب براي افزايش امنيت، برقراري روابط حسنه با همسايگان است. اغلب گفته مي شود حصار خوب همسايگان خوب مي سازد، ولي اين شامل همه حقايق نيست. زيرا، همسايگان خوب حصارهاي خوبي هستند. افرادي كه شما را مي شناسند احتمالاً وضعيت غير عادي شما را نيز تشخيص مي دهند و به كمكتان مي آيند. به طور مثال اگر بدانند شما در مسافرت به سر مي بريد، با شنيدن صداي مشكوك از منزلتان كنجكاوي نموده، با شما و يا با پليس تماس خواهند گرفت. همسايگان ما معمولاً خودروهايي كه در جلوي خانۀ مان و يا در كوچه مقابل پارك مي نمايند، يا حتي خودروهاي برخي از ميهمانان و بستگان ما را كه به منزل ما تردد دارند، مي شناسند. آن ها با شناختي كه از وضعيت ما دارند، مي توانند نگهبان خوب و مطمئني براي اماكن ما باشند. بنابراين توصيه هاي زير را مد نظر قرار دهيد:
1- هرگز روابط خود با همسايگان را تخريب ننماييد. حتي اگر همسايه اي به شما آزار مي رساند، هرگز با او تندي و درگيري فيزيكي ايجاد نكنيد. براي حل هر مشكل راه هاي متختلفي وجود دارد. شما دقت كنيد تا بهترين يا كم ضررترين راه را براي حل مشكل خود با همسايه انتخاب نماييد.
2- اگر به صداقت و امانت داري همسايه اي كه قصد داريد او را از سفر خود مطلع نماييد، ترديد داريد. هرگز مقصد نهايي و زمان دقيق برگشت خود را آشكار ننماييد. به گونه اي كه هر روز تصور كند، به منزل برخواهيد گشت. همسايه ها به سرعت به عدم حضور شما پي مي برند، ولي با اين وجود، چنان چه شما اطلاعاتي در اختيار آن ها قرار ندهيد، از زمان برگشت شما چيزي نخواهند فهميد.
3- هرگز در مواقعي كه قصد سفر طولاني مدت داريد و روابط شما با همسايگان مطلوب نيست، هيچ يك از آن ها را از طولاني بودن سفر خود، مطلع ننماييد. حتي در مواقعي كه فقط با برخي يا يكي از همسايه ها، روابط خوبي نداريد، ترجيحاً براي احتياط در برابر كنجكاوي او و جلوگيري از آسيب احتمالي، فقط اطلاعات ضروري را درباره علت عدم حضور خود، در اختيار همسايه ذي صلاح قرار دهيد.
توصيه هاي حفاظتي در برخوردهاي اجتماعي و حضور ديگران :
1- هرگز به افرادي كه از پيشينه و اصل و نسبش اطلاع دقيقي نداريد، اعتماد نكنيد.
2- هرگز به كساني كه بدون دليل منطقي به شما ابراز علاقه مي كنند، به ويژه غريبه ها اعتماد نكنيد.
3- اگر با افراد ناشناس قرار ملاقات داريد هرگز با او در مكان هاي ناآشنا و خصوصي ديدار نكنيد. زيرا افراد معمولاً در ملاء عام كم تر مورد حمله واقع مي شوند.
4- هرگز ديگران را از اهداف كاري خود مطلع نكنيد.
در صورتي كه نيازي به اطلاع ديگران از اهداف كاري نباشد، هرگز اهداف و مراحل كار خود را براي ديگران بازگو نكنيد. اطلاع ديگران از اسرار و اهداف كاري شما معمولاً باعث مشكلات لاينحلي خواهد شد كه شما را به شدت پشيمان خواهد كرد.
5- هرگز نسبت به كنجكاوي ديگران در امور كاري خود بي تفاوت نباشيد.
كنجكاوي ديگران در امور كاري شما ممكن است موجب دردسرهايي گردد. برخي افراد سودجو پس از اخذ اطلاعات لازم، اقدام به غصب عنوان شغلي و جايگاه اداري شما نموده و با نام شما از اعتماد مردم سوء استفاده نموده و تحت عنوان حل مشكل اداري آن ها، اقدام به كلاهبرداري نمايد.
6- هرگز نسبت به اطلاع ديگران از مسائل كاري خود بي تفاوت نباشيد.
در صورتي كه متوجه شده ايد ديگران از مسائل محرمانه كاري شما مطلع شدهاند، آن را جدي بگيريد. زيرا ممكن است به نحوي به اطلاعات شما دسترسي يافته يا اطلاعات شما به سرقت رفته باشد.
7-هرگز نسبت به رفتار غيرعادي ديگران (سردي يا گرمي) نسبت به خود، بي تفاوت نباشيد.
برخوردهاي سرد مي تواند حاكي از كدورتي باشد كه قادر به بيان آن نيست يا شرايط مناسبي براي آشكار كردن آن فراهم نشده است. اين كدورت تدريجاً مبدل به دشمني خواهد شد. لذا قبل از اين كه بذر كينه و نفرت رشد نمايد، سعي كنيد از بي ربط بودن رفتار غيرعادي ديگران نسبت به خود مطمئن شويد. گرمي و ابراز عطوفت غيرعادي نيز ممكن است ناشي از شكل گيري يك توطئه يا هدفي شوم باشد و ... .
8- هرگز در پي برقراري ارتباط با اتباع بيگانه و اعضاي سفارتخانهها نباشيد.
هرگونه ارتباط با اتباع بيگانه بدون اطلاع مسئولين چه در داخل و چه در خارج از كشور، ممكن است شما را اسير دست اجانب و سرويسهاي بيگانه نمايد.
9- هرگز از وسايل ارتباطي اهدايي از سوي افراد استفاده نكنيد.
يكي از بهترين روشهاي دسترسي به اطلاعات شخصي يا ورود به حريم خصوصي افراد، اهداي وسايل ارتباطي مانند: دستگاه تلفن، نمابر، مودم، پرينتر، دستگاه كپي، گوشي موبايل و ... ميباشد.
10- هرگز قفلهاي رمزدار خود را در حضور ديگران باز نكنيد.
هر قدر سرعت عمل شما در باز كرده قفلهاي رمز دار بالا باشد، باز هم نميتوان اطمينان داد كه ذهن افراد حاضر نميتواند آن را بهخاطر بسپارد. افراد تيزهوش با يكبار نگاه كردن به نحوه باز كردن قفلهاي رمزدار، ميتوانند آن را به خاطر بسپارند.
11- هرگز در هنگام باز كردن قفلهاي رمزدار، رمز قفلها را به زبان نياوريد.
بعضي افراد طبق عادت هنگام بازكردن قفلهاي رمزدار رمزها را به زبان ميآورند. اين كار ميتواند مخاطرات جدي براي آنها در برداشته باشد. زيرا در صورتي كه افرادي در محيط حضور داشته باشند، بهراحتي از اعداد رمز مطلع گردد.
12- هرگز در مكانهاي عمومي، باز،ساكت و پابت با بستگان، دوستان و همكاران به بحث و گفتوگو نپردازيد.
با توجه به متصور بودن دقت و توجه غريبه ها به سخنان شما، هرگونه بحث و گفتوگو در اين مكانها عواقب جبران ناپذيري خواهد داشت. لذا در صورت نياز و ضرورت بحث به گفتوگو در اين اماكن، حتماً در حال حركت و آهسته تر صحبت كنيد.
13- هرگز نيازمنديهاي شخصي خود را نزد افراد غيرمطمئن بازگو نكنيد.
بازگو كردن نيازهاي شخصي نزد ديگران ارائه نقطه ضعفي از سوي شماست كه غريبه ها ميتوانند از اين نقطه ضعف سوء استفاده كرده شما را مديون خود نموده تا در مواقع نياز از شما بهره كشي نمايند.
14- هرگز از اعداد مشخص مانند ( شماره تلفن،تاريخ تولد، شماره ماشين، سال تولد و ...) بهعنوان رمز قفلهاي رمزدار خود استفاده ننماييد.
معمولاً افراد بهمنظور سهولت در بهخاطر سپردن رمزها از شمارههاي شناخته شده استفاده ميكنند. اين امر كمك زيادي به افرادي ميكند كه ميخواهند قفلهاي رمزدار را باز كنند. پيشنهاد ميشود رمز قفلهاي خود را هر از گاهي تعويض نماييد تا امنيت قفلها بيشتر گردد.
15- هرگز رمز قفلهاي خود را در جايي يادداشت نكنيد.
بعضي از افراد به خاطر عدم اطمينان به حافظه خود رمزهاي خود را يادداشت كرده و در جايي نگهداري ميكنند. اين كار ضريب اطمينان و حفاظت شما را بهشدت كاهش ميدهد. زيرا ممكن است اين رمز بر حسب اتفاق در اختيار ديگران قرار گيرد.
16- هرگز به اميد انجام معاملات پرسود، سرمايه گذاري در بورس هاي خارجي و شركت هاي اقتصادي و ... ، پول خود را در اختيار حتي صميمي ترين دوست خود قرار ندهيد.
چه بسا ممكن است دوست صميمي شما به اشتباه خود واقف نبوده و مغلوب نيرنگ افراد شياد و گروه هاي گلدكوئيستي شده باشد.
17- هرگز از به خاطر سپردن شماره تلفنهاي ضروري غفلت نكنيد.
همواره سعي كنيد شماره تلفنهاي ضروري خود را مانند (شماره تلفن روابط عمومي وزارت اطلاعات، فوريتهاي پليسي، اورژانس، آتش نشاني و ....) را بهخاطر سپرده تا در مواقعي كه دچار مشكل شده يا مورد نيازتان شد، به آنها دسترسي داشته باشيد.
18- هرگز آمادگي جسماني خود را از دست ندهيد.
كسب آمادگي جسماني علاوه بر سلامتي و نشاط، شما را در خطرات احتمالي ياري رسانده و در بعضي مواقع جان شما را از بعضي تهديدات حفظ مينمايد.
19- هرگز از مسائل عقيدتي غافل نشويد.
هيچگاه از ارتباط با خداوند غافل نشده و در كليه امور از او ياري بجوئيد. زيرا زندگي دنيوي بسيار پرپيچ و خم و مخاطره آميز بوده و تنها او ميتواند شما را در اين راه ياري نمايد.
توصيه هاي حفاظتي درخصوص خودرو:
تروريست نمي تواند بدون دسترسي به خودروي شما، بمب يا مواد منفجره را در آن كار بگذارد. به همين دليل اتخاذ اقدامات حفاظتي در مورد سرقت خودروي شما در جاهايي كه احتمال دارد هدف حمله تروريستي قرار بگيريد، كاملاً ضروري است. لذا به توصيه هاي ذيل توجه كنيد:
1- همواره حتي اگر قصد داريد فقط لحظاتي خودروي خود را ترك كنيد (براي خريد يا ...) شيشه هايش را بالا كشيده و درب آن را قفل كنيد. در صورت امكان، ماشين را به هنگام شب در خيابان رها نكنيد.
2-چنان چه در محيطي ناامن و پرخطر قرار داشته يا سكونت داريد، درب باك را قفل كرده و درب لوله اگزوز را با سرپوشي ببنديد. بدين ترتيب قراردادن مواد منفجره در خودروي شما مشكلتر مي¬شود. نگذاريد كسي در نبود شما به صندوق عقب ماشين دسترسي پيدا كند.
3- وقتي خودرو را در محوطه¬اي باز پارك مي¬كنيد، قبل از خروج از ماشين، مراقب افراد مشكوك حاضر در محل و چشم هايي كه شما را مي پايند، باشيد. در صورت مشاهده افراد مشكوك با ماشين از محل دور شويد.
4- وقتي خودرو را در محوطه¬اي باز پارك مي¬كنيد، قبل از خروج از ماشين، مراقب افراد مشكوك حاضر در محل و چشم هايي كه شما را مي پايند، باشيد. در صورت مشاهده افراد مشكوك با ماشين از محل دور شويد.
5- هرگاه متوجه حمله عليه خود شده ايد، بايد بدون در اختيار داشتنِ زمان كافي براي سنجش تمامي پيامدهاي احتمالي، تصميمي لحظه¬اي بگيريد. لذا براي تسريع تصميم گيري در اين زمينه، مي توانيد از قبل در ذهن خود مشخص كنيد كه تحت شرايط مختلف و احتمالي، چه واكنشي خواهيد داشت.
6- هرگز در هنگام حوادث رانندگي، خود را با طرف مقابل درگير نكنيد.
چنان چه حادثه در مناطق ناامن يا غريب برايتان رخ داده است، از پذيرفتن هرگونه پيشنهاد توسط طرف مقابل امتناع كرده و سعي كنيد موضوع را توسط كارشناسان راهنمايي و رانندگي حل كنيد. زيرا ممكن است پيشنهادهايي از قبيل تعمير اتومبيل توسط طرف مقابل، اخذ آدرس منزل و مدارك شناسايي، شماره تلفن و غيره از طرف مقابل درخواست گردد. شما بايد هشيارانه به اين موضوعات توجه داشته باشيد.
7-هرگز در هنگام رانندگي نسبت به اتومبيلهاي پشت سر خود بي تفاوت نباشيد.
هر فرد، ممكن است در معرض سوء قصد افراد ناباب واقع گردد. بنابراين، هوشياري در هنگام رانندگي ميتواند شما را از اين موضوع مطلع كند. بهخصوص اگر در ساعات مشخصي به محيط كار خود رفته يا آن جا را ترك ميكنيد.
توصيه هاي حفاظتي در نگهداري اسناد و مدارك شخصي:
1- هرگز نسبت به حمل وسايل و اسناد و مدارك شخصي خود از محيط زندگي و كار بي تفاوت نباشيد.
برخي افراد در جيب، كيف و ديگر وسايل شخصي خود اسناد و مدارك يا كاغذهاي يادداشت و ... قرار داده و به همراه خود حمل ميكنند. اين كار موجب ميگردد افراد ديگر بهطور تصادفي به اين اسناد دسترسي پيدا كنند.
2- هرگز در محيطهاي متفرقه كيف اسناد و مدارك را از خود جدا نكنيد.
بعضاً مشاهده ميگردد، برخي افراد كيف و اسناد و مدارك خود را در محيط كار ديگران گذاشته و براي كارهاي متفرقه، مانند رفتن براي رفع حاجت و غيره محيط را ترك ميكنند. در بعضي مواقع فراموش ميكنند كه وسايل خود را از اطاق ديگران بردارند. لذا هرگز اسناد و مدارك خود را در هيچ شرايطي از خود جدا نكنيد تا دچار عواقب بعدي آن نگرديد.
3- هرگز در مواقع غيرضروري اسناد و مدارك را به همراه خود حمل نكنيد.
بعضي افراد عادت به حمل اسناد و مدارك غيرضروري داشته و گاهي اوقات آنها را در داخل اتومبيل گذاشته و به خريد يا كارهاي متفرقه ميروند. به همراه داشتن اسناد و مدارك هميشه مسئوليت افراد را نسبت به حامل آنها سنگينتر نموده و خطرات سرقت براي آنها متصور است. لذا پيشنهاد ميگردد، هر روز كيف اسناد و مدارك خود را بازديد كرده و مدارك اضافي را از آن خارج نمائيد.
توصيه هاي حفاظتي در استفاده از تلفن:
1-هرگز تلفن همراه خود را در اختيار ديگران قرار ندهيد.
سيم كارت تلفن همراه بهراحتي قابل كپي برداري بوده و ديگري بهراحتي ميتواند از سيم كارت و همچنين اطلاعات ذخيره شده در آن (شمارههاي ذخيره شده، پيغامها، قرارها و ... ) كپي برداري نمايد.
از آنجا كه اطلاعات ذخيره شده در دستگاه تلفن همراه، بخشي در حافظه دستگاه قرار ميگيرد، بايد همواره هنگام تعويض و فروش يا تعمير گوشي تلفن همراه، اطلاعات ذخيره شده در حافظه گوشي را پاك نمائيد.
2- هرگز از تلفن همراه افراد ناشناس براي برقراري ارتباط خود استفاده نكنيد.
در بعضي مواقع ممكن است شما نياز فوري به برقراري تماس تلفني داشته ولي چون دستگاه تلفن خود را در اختيار نداشته يا امكان تماس با آن وجود ندارد، ممكن است از تلفن همراه ديگران استفاده كنيد. از آن جا كه شماره تماس در حافظه تلفن همراه او ثبت ميگردد. لذا از تلفن هاي عمومي مخابرات استفاده كنيد، يا از تلفن همراه افراد مطمئن، كسبه هاي ثابت و ... استفاده نموده و حتيالمقدور پس از تماس، شماره را حذف نماييد.
3- هرگز به مكالمات تلفني افراد ناشناس اعتماد نكنيد.
يكي از سريعترين و ارزانترين روش جمع آوري اطلاعات تخليه تلفني است كه برخي افراد با تقليد صدا، غصب عنوان مراكز دولتي و موجه، پوشش هاي شغلي مختلف و ترفندهاي بسيار جالبي اقدام به كسب اطلاعات از ديگران مينمايند. مواظب باشيد، حتي برخي افراد حرفه اي نيز ممكن است فريب خورده و ناخواسته اطلاعات ارزشمندي را در اختيار تماس گيرنده قرار دهد.
4- هرگز منوي «بلوتوث» تلفن همراه را در حالت فعال قرار ندهيد.
يكي از امكانات انتقال اطلاعات بهصورت بي سيم استفاده سيستم «بلوتوث» ميباشد. گوشيهاي جديد تلفن همراه داراي اين قابليت بوده و از اين طريق اطلاعات خود را مبادله ميكنند. در صورت فعال بودن اين قابليت در تلفن همراه، افراد ناشناس تا فاصله 50 متري از شما ميتوانند از اطلاعات دستگاه تلفن همراه شما بهره برداري كرده يا با ارسال ويروس گوشي شما را دچار مشكل كنند.
5- هرگز از تلفنهاي بي سيم در ارتباطات تلفني استفاده نكنيد.
فركانس تلفنهاي بي سيمي اغلب توسط راديو موج FM–SW-AM و كانالهاي تلويزيوني قابل دريافت ميباشند. بنابراين، ديگران به ويژه همسايهها بهراحتي ميتوانند، مكالمات تلفني شما را شنود كنند. به همين خاطر، هيچ گاه سعي در استفاده بي سيمي نداشته باشيد. در صورت لزوم، مطالب سري و مهم خود را از اين طريق رد و بدل نكنيد.
6- هرگز شماره تلفن دوستان، آشنايان و همكاران خود را بر روي كاغذ باطله، روزنامه، پشت جعبه دستمال كاغذي و موارد مشابه يادداشت ننمائيد.
بارها مشاهده مي شود كه افراد هنگام مكالمات تلفني شماره تلفن ديگران را بر روي روزنامه نوشته، نسبت به آن بي توجه ميباشند. اين در حالي است كه در صورت خارج شدن روزنامههاي باطله، اينگونه اطلاعات نيز خارج ميگردد.
توصيه هاي حفاظتي در استفاده از رايانه ها:
1- هرگز از رايانه خود به ويژه در محل كار، بدون رمز عبور (پسورد) استفاده نكنيد.
هميشه براي رايانه خود رمز عبور تعيين كرده و آن را طوري تنظيم نمائيد كه در صورت عدم استفاده از آن به مدت (حداكثر) پنج دقيقه از شما اسم عبور درخواست نمايد. اين كار مانعي براي دسترسي ديگران به رايانه شما خواهد بود و تا حدودي امنيت سيستم شما را افزايش ميدهد.
2- هرگز از رمز عبور ساده و مشخص استفاده نكنيد.
سعي كنيد رمز عبورهاي سيستم خود را پيچيده و غيرقابل پيش بيني انتخاب كنيد. انتخاب رمز عبور با كاركترهاي زياد، با حروف و اعداد، حروف كوچك و بزرگ و يا انتخاب آن به زبان ديگر، ميتواند امنيت سيستم شما را افزايش دهد.
3- هرگز اطلاعات محرمانه خود را در فايلهاي آشكار و سهل الوصول قرار ندهيد.
فايلهاي محرمانه خود را ميتوانيد بهصورت پنهان و در زير مجموعه فايلهاي سيستمي يا زير مجموعه ساير برنامههاي نصبي سيستم قرار دهيد تا بهراحتي در اختيار افراد بيگانه قرار نگيرد. در غير اين صورت، احتمال دسترسي راحت به اينگونه فايلهاي همواره متصور است.
4- هرگز از كامپيوتري كه داراي اطلاعات محرمانه و با اطلاعات خصوصي است، براي متصل شدن به اينترنت استفاده نكنيد.
هميشه در هنگام متصل شدن به اينترنت خطر سرقت اطلاعات، تخريب اطلاعات بهصورت جدي وجود داشته و در صورت بي تفاوتي به اين مطلب خطرات جبران ناپذيري سيستم و اطلاعات شما را تهديد ميكند.
5- هرگز كامپيوتر خود را كه حاوي اطلاعات محرمانه يا خصوصي است، جهت تعمير به افراد متفرقه و ناشناس ندهيد. حتماً نسبت به تعميركار كامپيوتر خود اطمينان حاصل نموده و سعي كنيد شخصاً هنگام تعمير حضور داشته باشيد.
6- هرگز قطعات آسيب ديده سيستم كامپيوتر خود را (مانند: هارد، فلاپي، سي دي و ... ) دور نياندازيد.
حتما اينگونه لوازم از كار افتاده را منهدم كرده و امكان بهره برداري مجدد را از آنها بگيريد. اغلب كامپيوترهاي مستعمل و از رده خارج شده داراي اطلاعات ارزشمندي است كه در هنگام تعويض يا فروش بر اثر سهل انگاري در سيستمها باقي مانده است. همچنين امكان بازيافت اطلاعات از حافظههاي پاك شده سيستم وجود داشته و صرف پاك كردن يا فرمت كردن سيستم نميتوان از پاك شدن صد در صد آنها اطمينان داشت. بنابراين بعضي از افراد تصور ميكنند با پاك كردن هاردهاي مستعمل تمام اطلاعات آنها از بين رفته و ميتوانند آنها را دور ريخته يا به فروش برسانند.
7- هرگز به تماسهاي تلفني از طريق اينترنت اعتماد نداشته باشيد.
امروز اغلب تلفنهاي خارج از كشور توسط تماسهاي تلفني اينترنتي صورت ميگيرد كه كارتهاي خدماتي آنها در همه جا قابل دسترس ميباشد. از آنجا كه شركتهاي خدمات اينترنت (آي- اس- پي) و كشورهاي سرويس دهنده (بك بن) توانايي استراق سمع تمامي مكالمات تلفني را دارند. استفاده از اين ارتباطات نيز ناامن و غيرمطمئن ميباشد.
8- هرگز از مشخصات اصلي خود در محيط اينترنت استفاده نكنيد.
در هنگام حضور افراد در خارج از كشور يكي از راههاي بهدست آوردن اطلاعات از آنها، مراجعه به فضاي اينترنت ميباشد. در صورتي كه مشخصات شما در يك سايت يا ايميل يا .... مشاهده گردد. اطلاعات با ارزشي نسبت به شما ميتواند بهدست آيد.
9- هرگز از كامپيوتر مخصوص اينترنت براي كارهاي متفرقه استفاده ننمائيد.
در نظر دشته باشيد كه مودم، پرينتر، اسكنر و بعضي از اجزاي داخلي كامپيوتر «آي- پي» پذير بوده و ميتواند اطلاعات خود را به آدرس برنامه ريزي شده از طريق اينترنت ارسال كنند. بنابراين ممكن است نامهاي كه تايپ كرده و پرينت گرفتهايد و حتي از كامپيوتر خود را كه پاك كردهايد، بعد از آنكه به اينترنت متصل ميشويد، به آدرس برنامه ريزي شده ارسال گشته بدون آنكه شما از آن مطلع گرديد.
10- هرگز نسبت به محافظت و نگهداري نسخه ذخيره اطلاعات (backup ) بي تفاوت نباشيد.
معمولاً بهخاطر محافظت از اطلاعات و پيشگيري از تخريب آنها اقدام به تهيه نسخههاي ذخيره مينمايند. حفاظت و نگهداري اين نسخهها حتي از اطلاعاتي كه در سيستمها نگهداري ميشوند با اهميتتر ميباشد. زيرا اين اطلاعات بهصورت آماده و بدون دردسر ميباشند. سهل انگاري در نگهداري از اين نسخههاي ذخيره بعضاً معضلات جبران ناپذيري در بر خواهد داشت.
12- هرگز در مواقع غيرضروري سيستم خود را به شبكه اينترنت متصل ننمائيد.
اغلب در ارتباطات ليزلاين و شبكهاي، ارتباط اينترنتي بهصورت پيوسته و شبانه روزي است. اما با توجه به تهديداتي كه از اين طريق براي سيستم شما متصور است، در مواقعي كه نيازي به ارتباط با اينترنت نداريد، آن را قطع نمائيد تا از گزند هكرها و جاسوسان اينترنتي و عوامل بيگانه در امان باشيد. هكرها توانائي فعالسازي ميكروفن و دوربين (وب كم) شما را بدون توافق با شما را دارند. لذا با توجه به متصل بودن بيمورد و طولاني مدت سيستم شما به اينترنت اينگونه خطرات همواره متصور است.
13-هرگز نسبت به تهيه نسخه ذخيره از اطلاعات درون رايانه خود مسامحه نكنيد.
رايانهها ابزار قابل اطميناني نيستند و همواره احتمال صدمه ديدن آنها متصور است لذا هميشه سعي كنيد از اطلاعات داخل سيستم خود يك نسخه ذخيره داشته باشيد تا در صورت بروز هرگونه اختلالي اطلاعات شما در اختيارتان باشد.
14- هرگز به موارد شناخته نشده در اينترنت پاسخ ندهيد.
ايميلهاي ناشناخته يكي از موارد بوده كه هرگز نبايد آنها را گشود، زيرا در مواردي با گشودن ايميل يا يك تصوير اينترنتي تروجاني از اين طريق وارد سيستم شما گشته و مراحل كار جاسوسي و نفوذ به سيستم شما را آغاز مينمايد يا پنجرههايي كه در خلال كار با اينترنت بهصورت ناخواسته ظاهر گشته يا درخواستهاي اشتراك در سايت، شما را ترغيب به دادن نام كاربر و نام عبور مينمايد كه از اين طريق اطلاعات مربوط به رمز عبور شما را در اختيار گرفته و از آن بهره برداري كنند.
توصيه هاي حفاظتي در رابطه با مسافرت:
خطر در گوشه و كنار دنيا وجود دارد اما ماهيت و شدت آن در هر كشور يا منطقه متفاوت است. صرف نظر از جايي كه مي رويد شما بايد در رابطه با مسافرت خود اقدامات اساسي خاصي را انجام دهيد. سطح اين اقدام بستگي به مقصد دقيق شما دارد. مع الوصف، براي مسافرت به توصيه هاي ذيل توجه كنيد:
1- هرگز بدون آشنايي كافي از مقصد و مسيري كه براي سفر انتخاب مي كنيد، به مسافرت نرويد. قبل از سفر درباره پاسخ سئوالات زير تحقيق كنيد.
الف. آيا براي سفر به مقصد مورد نظر هشدار خاصي به لحاظ امنيتي، سيل، آتش سوزي، زلزله، برف و بوران و ... داده شده است يا خير؟
امروزه، با گسترش امكانات ارتباطي، فني و ماهواره اي، به راحتي مي توان از وضعيت راه ها، آب و هوا، حوادث طبيعي خطرناك مثل وقوع سيل و طوفان و ... مطلع شد. حصول اطمينان از ايمني راه ها و مسيري كه بايد طي كنيم. هم چنين به همراه داشتن تجهيزات مورد نياز سفر، ما را در برابر آسيب هاي احتمالي محفوظ نگاه مي دارد.
ب. امنيت جاده اي در چه ساعاتي از شب يا روز كاهش مي يابد؟
ج. چه امكانات جاده اي براي حوادث احتمالي وجود دارد؟
د. كدام نقطه از مسيري كه طي خواهيد كرد، براي اطراق و استراحت بين راهي مناسب و امن تر است؟
كدام منطقه از مسير سفر، آب آشاميدني لوله كشي شده دارند و در كداميك بايد از بطري هاي آب استفاده كرد؟.
هـ. چه رستوران هايي را براي صرف غذا بايد انتخاب كرد؟
و. مصرف چه غذاي بين راهي مناسب تر است؟
2- در صورت تمايل به صرف غذا در رستوران ها هرگز سالاد (به ويژه در رستوران هاي ناشناس)، ميوه هاي پوست نكنده و آشاميدني هاي همراه با يخ را ميل نكنيد.
3-هرگز پول ها و اشياء ارزشمند خود را در يك كيف يا يك ظرف قرار ندهيد.
سعي كنيد قبل از سفر، وضعيت فرهنگي و اقتصادي ساكنين مناطقي كه در مسيرتان قرار خواهند گرفت، اطلاعات لازم را بدست بياوريد. محتويات كيف شما شايد معادل ماه ها حقوق افرادي باشد كه در مناطق فقيرنشين زندگي ميكنند. معمولاً مسافران پول نقد و اموال ارزشمند تري نسبت به افراد بومي دارند، لذا ممكن است به راحتي هدف دستبرد يا حمله افراد ناشناس قرار بگيريد. به ويژه آن كه بومي ها، مناطق امن و ناامن را مي شناسند. عدم آشنايي با افراد و محيط يا محدوده اي كه تردد ميكنيد، مطمئناً احتمال آسيب پذيري را افزايش مي دهد.
4- هرگز از مردم رهگذر در خيابان آدرس نپرسيد. سعي كنيد افسر پليس يا مسئولي را پيدا كنيد.
با اين كار يك فرد غريبه را از مقصد خود مطلع مي كنيد. نقشه اي تهيه نموده و از كساني كمك بگيريد كه احتمال بيشتري دارد به شما كمك كند. براي انتخاب بهترين و ايمن ترين مسير، هميشه از افراد موجه مثل مأمورين راهنمايي و رانندگي و يا افرادي كه شناسايي آن ها آسان است، مثل رانندگان تاكسي، مغازه دارها و ... سئوال نماييد. در موارد خاص، وقتي فرد مطمئني را براي اخذ راهنمايي نيافتيد، سعي نماييد در پرسش خود مقصد نهايي خود را بيان نكنيد بلكه در شهرهاي بين راهي براساس نقشه اي كه در اختيار داريد، آدرس نزديك ترين شهر بعدي مسير خود را بپرسيد تا ديگران از مقصد نهايي شما مطلع نگردند.
5- در مسافرت، هرگز اسناد خود را درون هتلها جا نگذاريد.
در مسافرت هاي به ويژه مسافرتهاي خارج از كشور سعي كنيد هيچگونه اسناد و مداركي به همراه خود به داخل هتلها نبريد و در صورت نياز هرگز آنها را در داخل هتل جا نگذاريد. زيرا افراد غريبه مي توانند در غياب شما با پوشش نظافت به داخل اطاقهاي هتل رفته و به اسناد شما دسترسي پيدا كنند.
توصيه هاي حفاظتي درخصوص اقلام پستي:
1-هرگز اقلام پستي و نامه هاي مشكوك و غيرقابل انتظار را از كسي دريافت نكنيد. حتماً اعضاي خانواده و كاركنان خانه شما بايد از پذيرش هرگونه بسته¬اي در منزل اجتناب كنند. (اگر داراي شغل ديگري نيز هستيد) در محل كار خود نيز اطمينان يابيد كه كاركنان دفتري نحوه برخورد با نامه¬ها يا بسته¬هاي مشكوك را مي¬دانند، به ويژه وقتي در خارج از كشور حضور داريد، با حساسيت بيشتري به اين بسته ها توجه كنيد.
2- بسته يا نامه مشكوك را هيچ گاه نبايد لمس و جابه جا كرد. وجود چنين اقلامي را فوراً به مقامات امنيتي اطلاع داده و افراد را از آن دور كنيد. هرگونه جابه جايي به ويژه برش نوار دور بسته، بستها، يا هرگونه بسته¬بندي روي بسته مشكوك، چه¬بسا موجب انفجارِ ابزار گردد.
3- هرگز بسته يا نامه مشكوك را باز نكرده و يا در آب قرار ندهيد زيرا شايد موجب انفجار آن گردد.
ساير توصيه هاي حفاظتي:
1-در صورت مشاهده افراد مشكوك، تروريست و خرابكار مراتب را به مراكز امنيتي به ويژه ستاد خبري وزارت اطلاعات به شماره 113، اطلاع دهيد.
2- چنان چه داراي دوربين عكاسي يا گوشي تلفن همراه دوربين دار هستيد، حتي المقدور از آن ها و متعلقاتشان، از جمله خودرو و ... تصويربرداري نماييد.
3- در صورت امكان بدون اين كه ايجاد حساسيت كنيد، آن ها را تعقيب و آدرس محل استقرار آن ها را كشف نماييد.
4- چنان چه شئي مشكوكي را به خودروي ديگران چسبانده يا در مكاني رها نموده اند، به آن نزديك نشده، بلافاصله به افراد مسئول اطلاع دهيد.
5- هرگز به افرادي كه خود را مأمور وزارت اطلاعات معرفي نموده و در مراكز غيررسمي با شما قرار ملاقات مي گذارند، اعتماد نكنيد و بلافاصله به ستاد خبري وزات اطلاعات به شماره 113 اطلاع دهيد.
6- هرگز در ارزيابي هاي خود به ظاهر افراد اكتفا نكنيد، افراد شياد هرگز چهره واقعي خود را به شما نشان نخواهند داد.